جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - Friday 19 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 14.01.2016, 11:13


فارس: خبرگزاری رویترز در گزارشی با موضوع بازداشت نیروهای آمریکایی در خلیج فارس، به بیان جزئیاتی در این رابطه پرداخته است.

این خبرگزاری در گزارشی با موضوع بازداشت و آزادی ۱۰ نظامی آمریکایی توسط سپاه پاسداران، نوشته است که بلافاصله پس از بازداشت این افراد، مقامات دو کشور در پایتخت‌های خود برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها وارد عمل شدند.

رویترز با بیان اینکه وزرای خارجه ایران و آمریکا دستکم ۵ بار با تلفنی با یکدیگر صحبت کردند،‌ نوشته است که نهایتا رایزنی‌های دوجانبه به آزادی این نظامیان که به صورت غیرقانونی وارد آب‌های ایران شده بودند، منجر شد.

این خبرگزاری به نقل از یک مقام ایرانی نوشته است که آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر انقلاب پس از بازداشت این افراد خواستار تحقیق در این رابطه شده‌اند و دستور داده‌اند که مشخص شود که آیا این افراد به عمد وارد آب‌های ایران شده‌اند یا نه. به نوشته رویترز، دستور نهایی آزادی این نیروها از سوی رهبری صادر شده است.

به نوشته رویترز، نظیر مقامات آمریکایی، در تهران هم جلساتی برای بحث در مورد این موضوع برگزار شد. به گفته یک مقام ایرانی که خواسته نامش فاش نشود، دستکم سه جلسه با حضور مقامات ارشد دولتی و امنیتی ایران از جمله حسن روحانی رئیس‌جمهور، برگزار شده است.

یک مقام ایرانی دیگر نیز گفته است که مقامات مختلف نظرهای متفاوتی در مورد نحوه برخورد با موضوع داشته‌اند.

رویترز نوشته است که دولت آمریکا «در ابتدا امیدوار بود که این قضیه پنهان بماند»، اما نهایتا خبر بازداشت نظامیان آمریکایی در حالی منتشر شد که تنها چند ساعت به نطق سالانه باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا زمان مانده بود.

به نوشته رویترز، جان کری وزیر خارجه آمریکا زمانی متوجه این حادثه شده که به همراه اشتون کارتر وزیر دفاع این کشور در طبقه هشتم ساختمان وزارت خارجه آمریکا در حال دیدار با همتایان فیلیپینی خود بوده‌اند.

رویترز نوشته است: «کری تقریبا بلافاصه عذرخواهی کرد و به دفترش در طبقه هفتم رفت. این اتفاق در حالی افتاد که وی از قبل قرار بود حدود ساعت ۱۲:۴۵ (به وقت واشنگتن) به (محمد جواد) ظریف (وزیر خارجه ایران) تلفنی صحبت کند.»

به نوشته رویترز، کری خطاب به ظریف گفته است: «ما می‌توانیم این قضیه را به داستانی خوش برای هر دویمان تبدیل کنیم.»

رویترز به نقل از مقام ایرانی مورد استناد خود، نوشته است که رهبر انقلاب «بر لزوم نمایش رحمانیت اسلامی و رفتار خوب با سربازان بازداشت شده، به خصوص با ملوان زن تأکید» کردند.

به گفته این مقام ایرانی، رهبری پس از کسب اطمینان از تعمدی نبودن ورود نظامیان آمریکایی به آب‌های ایران، با آزادی آن‌ها موافقت کرده‌اند.

رویترز نوشته است که کانال مستقیم ارتباطی میان کری و ظریف که «یکدیگر را جان و جواد صدا می‌کنند»، نقش مهمی در فیصله این مسئله داشته است. پیش از این دنیس مک دانف مسئول دفتر اوباما هم گفته بود که این کانال ارتباطی در حل این موضوع اثرگذار بوده است.

یک مقام وزارت خارجه آمریکا گفته است که کری و ظریف ساعت ۱، ۲، ۳:۱۵ و ۱۰:۳۰ (به وقت واشنگتن) تلفنی صحبت کرده‌اند و پس از آن هم یک گپ مختصر داشته‌اند. به گفته وی، کری در این تماس‌ها خواستار آزادی سریع این افراد و مراقبت از سلامت آن‌ها شده است.

رویترز در ادامه تلاش کرده آزادی این نیروها را به تلاش طرفین برای اجرای توافق هسته‌ای مرتبط کند و نوشته است که هر دو طرف تلاش کردند تا این قضیه بر روند اجرای برجام اثر نگذارد.

به گفته مقام وزارت خارجه آمریکا، نهایتا در سال ۳:۱۵ به وقت واشنگتن، ظریف به کری اعلام کرده است که نظامیان آمریکایی احتمالا آزاد می‌شوند. این مقام آمریکایی گفته است که ظریف به کری اعلام کرده که بازداشتی‌ها احتمالا با طلوع آفتاب آزاد می‌شوند،‌ چراکه انتقال آن‌ها در تاریکی شب ایمن نبوده است.


روایت یک مقام آمریکایی از دستگیری ملوانان‌شان

ایسنا: دستگیری ۱۰ ملوان آمریکایی در روز سه‌شنبه توسط ایران جلسات متعدد پرخروشی را در تهران و واشنگتن به راه انداخت. مقامات نگران در هر دو پایتخت یک هدف داشتند؛ تضمین این‌که این اتفاق توافق هسته‌ای بین دو کشور با تاریخچه‌ای طولانی در خصومت را خراب نکند.

به گزارش رویترز، این حادثه به چندین تماس تلفنی بین جان کری وزیرخارجه ایالات متحده وهمتای ایرانی‌اش محمد جواد ظریف محدود شد. این دو در خلال ماه‌ها مذاکرات شدید بر سر برنامه‌های هسته‌ای ایران روابط نزدیکی را شکل داده‌اند. در حالی‌که دولت‌های ایالات متحده و ایران برای کسب جزئیات بیشتر این حادثه در تلاش بودند، این دو وزیر خارجه دست کم ۵ بار با یکدیگر تماس تلفنی داشتند.

مقامات ایرانی درباره این حادثه گفتند:‌ تحقیقات فوری درباره این‌که آیا ملوانان آمریکایی به عمد وارد آب های ایران شده اند یا نه را شروع کردند و در نهایت آن‌ها آزاد شدند.

جلسات مقامات رده بالا در واشنگتن مانند تهران برگزار شد و مقامات دولتی و ارشد امنیتی دست کم سه بار تشکیل جلسه دادند.

این حادثه دراماتیک در خلیج فارس که دولت ایالات متحده در ابتدا امید داشت آن را پنهان نگه دارد، درست چند ساعت پیش از سخنرانی سالانه باراک اوباما در کنگره آمریکا علنی شد.

جان کری هنگامی که داشت به همراه‌ کارتر وزیر دفاع آمریکا با همتایان فیلیپینی‌اش در طبقه هشتم وزارت خارجه دیدار می‌کرد از دستگیری ملوانان در قایق کوچک در ساعت 12:30 به وقت آمریکا اطلاع یافت. کری بلافاصله عذرخواهی کرد و به دفترش در طبقه هفتم رفت. بر حسب تصادف او در ساعت 12:45 به وقت آمریکا برنامه تماس تلفنی با ظریف را داشت.

طبق گفته یک مقام ارشد وزارتخارجه آمریکا ، کری در حالی‌که خواستار آزادی سریع ملوانان آمریکایی بود،‌به ظریف گفت:‌ ما می‌توانیم این حادثه را به ماجرای خوبی که برای هر دوی ما خوب است تبدیل کنیم.

این مقام رسمی افزود: جان کری این پیام را در تماس های بعدی نیز تکرار کرد. چیزی که اهمیت داشت توافق هسته‌ای بود که هر دو وزیر خارجه بر روی آن وقت زیادی گذشته بودند و تلاش زیادی برای حفاظت از آن انجام داده بودند.

در واشنگتن توافق هسته‌ای از طرف اکثریت جمهوری‌خواهان کنگره در معرض حملات شدیدی قرار گرفت و آن‌ها اوباما را به ضعف متهم کردند و مدعی هستند که ایرانیان قابل اعتماد نیستند.

در تهران هم اهمیت این موضوع کم نبود. انتظار می‌رود روز اجرای رسمی توافق هسته‌ای در چند روز آینده آغاز شود که پس از رفع تحریم‌های اقتصادی در ازای کاهش فعالیت‌های هسته‌ای ایران میلیاردها دلار برای ایران به همراه دارد.

یک مقام رسمی ایرانی درباره برخورد با تفنگداران نیروی دریایی آمریکا گفت: مقامات بر ضرورت نشان دادن رفعت اسلامی و رفتاری مناسب با سربازان اسیر به ویژه با ملوان خانم تاکیدکردند. پس از این‌که مشخص شد نیت پلیدی از سوی این ملوانان وجود ندارد دستور آزادی آن‌ها صادر شد.

یک ملوان آمریکایی در گفت‌وگو تلویزیونی با عذرخواهی نسبت به این حادثه گفت قایق‌ها به اشتباه وارد آب‌های ایران شدند.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024