پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - Thursday 28 March 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 24.11.2014, 18:04


وزیران خارجه ایران و گروه ۱+۵ در آخرین روز مهلت تعیین‌شده برای رسیدن به نوافق جامع هسته‌ای تصمیم گرفتند توافق ژنو و مذاکرات هسته‌ای تا پایان ماه ژوئن ۲۰۱۵ (۹ تیرماه ۱۳۹۴) تمدید کنند. تا آخر ژوئن آینده دو طرف برای دستیابی به توافق جامع به مذاکرات خود ادامه خواهند داد.

براساس گزارش رسانه‌های آمریکایی ایران و ۱+۵ توافق کرده‌اند تا روز اول مارس آینده (۱۰ اسفند)  به توافق مقدماتی و تا روز اول ژوئیه (۱۰ تیر ماه) به توافق جامع و نهایی دست یابند.

هم‌چنین طبق این توافق، ایران خواهد توانست ماهانه ۷۰۰ میلیون دلار از پول‌های بلوکه شده‌اش در بانک‌های جهانی را دریافت کند.

شرکت کنندگان در این مذاکرات، قرار است یک «بیانیه سیاسی» در زمینه پیشرفت مذاکرات منتشر کنند. خبرگزاری رویترز نیز خبر داد مرحله جدید مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۵+۱، در نیمه ماه آینده میلادی در شهر مسقط، پایتخت عمان، برگزار می‌شود.

ایران و گروه ۱+۵ در آذر ماه سال ۱۳۹۲ (۲۴ نوامبر ۲۰۱۳) در مذاکراتی در ژنو برای تمدید مذاکرات هسته‌ای توافق کرده بودند که به توافق موقت ژنو معروف شد. این توافق شش ماهه بود و بعدا برای چهار ماه دیگر تمدید شد. در مدت ۱۰ ماه اجرای این توافق، ایران  ۸ میلیارد دلار از پول‌های بلوکه شده خود در بانک های جهانی را دریافت کرد.

توافق ژنو شامل بخش های مختلفی است که از جمله آن می توان به تعهد ایران برای تعلیق غنی‌سازی ۲۰ درصدی، خودداری از ساخت پایگاه جدید هسته‌ای، خودداری از افزایش تعداد سانتریفیوژها اشاره کرد. در مقابل گروه ۱+۵ هم متعهد شده بود فشارها برای کاهش صادرات نفت ایران را متوقف کند، تحریم جدیدی علیه ایران اعمال نشود، بخشی از پول‌های بلوکه شده ایران آزاد و برخی تحریم‌ها علیه بخش‌های بیمه و حمل و نقل دریایی کالای ایران تعلیق شود.

کنفرانس خبری جان کری:
ما در مسائل مهمی پیشرفت جدی داشتیم

از محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران که برای به ثمر رسیدن مذاکرات تلاش زیادی کرد متشکرم- به سختی برای دست یابی به توافق تلاش کردیم.

کنفرانس خبری جان کری: ما در مسائل مهمی پیشرفت جدی داشتیم / قرار نیست تا ابد مذاکره کنیمجان کری وزیر خارجه آمریکا عصر امروز پس از پایان مذاکرات هسته ای میان ایران و گروه 1+5 در وین کنفرانس مطبوعاتی برگزار و مواضع واشنگتن را درباره مذاکرات مطرح کرد. جان کری پس از این نشست خبری وین را ترک کرد.

به گزارش عصر ایران به نقل از خبرگزاری ها، مهمترین بخش های سخنان کری به این شرح است.

- از محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران که برای به ثمر رسیدن مذاکرات تلاش زیادی کرد متشکرم.
- به سختی برای دست یابی به توافق تلاش کردیم.
- ما هم امروز و هم ماه های گذشته برای رسیدن به توافق جامع تلاش زیادی کردیم.
- دیپلماسی خیلی سخت است.
- رسیدن به توافق خوب، زمان زیادی می برد.
- در طول چند روز گذشته در وین، ما پیشرفت قابل توجهی کردیم و طرح های جدیدی دیدیم برای همین همه باهم مذاکرات را به مدت ۷ ماه تمدید کردیم تا در ۴ ماه آینده به توافق سیاسی برسیم. بعد از این ۴ ماه هنوز تصمیم نگرفتیم که تا آن ماه اگر به نتیجه نرسیدیم تصمیم جدیدی می گیریم.
- یک سال پیش ناظران هیچ امکانی و دسترسی برای مکان های غنی سازی اورانیوم ایران نداشتند ولی امروز دارند. دسترسی به این محل ها برای ایجاد اعتماد مشترک بسیار لازم است.
- یک سال پیش هیچ ایده ای برای توافق نداشتیم.
- امروز اینقدر به توافق رسیده ایم که کشورهای حوزه خلیج فارس و اسرائیل را امن تر کنیم.
- آیا در نهایت می توانیم به توافق نهایی برسیم؟ قطعا. ما نمی خواهیم تا ابد پشت میز مذاکرات بنشینیم.
- کارشناسان ما در دسامبر با هم دیدار می کنند.
- هدف ما برای این مذاکرات  یک توافق ایدئولوژیک یا سیاسی نیست بلکه یک هدف کاربردی است.
- همه ما یک توافق کردیم که یک توافق جامع چه شکلی باشد. اول این توافق باید همه راه های ایران برای رسیدن به بمب اتمی را ببندد. همچنین باید سودهایی برای ایران داشته باشد.
- همچنان اختلاف نظرهایی داریم که باید آنها را برطرف کنیم.
- ما می خواهیم این روند به نتیجه برسد اما نه به هر قیمتی . می خواهیم مردم ایران در نتیجه برداشتن تحریم ها دوباره به جهان وصل بشوند.
- نه فقط آمریکا بلکه دنیا سوال هایی درباره فعالیت های هسته  ای ایران دارد.
- اقدامات ایران در یک سال گذشته باعث اعتماد متقابل شده است.
- تحریم ها باعث شد ما به وضعیت امروز برسیم.
- من به آنهایی که در کنگره به مذاکرات بدبین هستند می گویم. خیلی ها گفتند تحریم ها شکست می خورند. ایران توافق ژنو را می شکند. اما تحریم ها سر جای خود مانده اند. ایران به توافق ژنو متعهد ماند.
- الان باید تلاش کنیم صبور باشیم و وضعیت فعلی را درک کنیم و راه را برای توافق جامع باز کنیم. فکر می کنم این تصمیم درستی است.  تصمیمی که در روزهای اخیر گرفتیم.
- ما دربار جزئیات مذاکرات صحبت نخواهیم کرد.
- اختلافاتی هم میان دو طرف وجود دارد.
- دنیا با این توافق امن تر شده است. غنی سازی ۲۰ درصدی ایران متوقف شده است. احمق خواهیم بود اگر بخواهیم از اینجا مذاکرات را متوقف کنیم. توان هسته ای ایران متوقف شده است.
- خیلی آدم ها نمی دانند چه می گویند.
- ما در مسائل مهمی پیشرفت جدی داشتیم.
- توافق موقت ژنو را ادامه می دهیم.
- ما آماده ایم با کنگره آمریکا کار کنیم.
- هر وقت به توافق جامع برسیم تحریم ها را بر می داریم.
- ما تعهداتی کردیم که تحریم های ایران را برمی داریم ولی همزمان با رسیدن به توافق جامع.
- خیلی ها به توافق ژنو بدبین بودند و می گفتند که ایران به تعهداتش پایبند نخواهد ماند؛اما ایران به تعهدات خود عمل کرد.

اظهارات وزیران خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان

وزیر خارجه بریتانیا با اشاره به توافق صورت گرفته برای ادامه گفتگوها، نرسیدن به توافق در پایان مهلت مقرر را «ناامیدکننده» خواند و گفت «این یک فرصت بود؛ هر دو طرف حسن نیت داشتند و جو گفتگوها هم مثبت بود.»

فیلیپ هاموند در ادامه افزود «تصمیم امروز ما، تمدید مدت برنامه اقدام مشترک، توقف فعالیت ایران و دسترسی ایران به بخشی از دارایی‌های مسدود شده‌اش، در یک دوره هفت ماهه، یعنی تا ۱۰ تیر ماه سال آینده، استفاده از فرصت برای پیشبرد کارها و ادامه گفتگوها بود.»

به گفته وزیر خارجه بریتانیا «در این مدت هیچ توقفی در گفتگوها نخواهد بود. ما تصمیم داریم طی سه ماه آینده به چارچوب توافقی برسیم که بتوانیم باقیمانده مدت را روی جزئیات برنامه و جدول‌بندی مسائل فنی و کارشناسی صرف کنیم.»

وزیر امور خارجه فرانسه نیز در همین زمینه گفت تمدید مدت گفتگوها با توجه به ارائه پیشنهادهای تازه، ضروری بود، اما هدف همچنان رسیدن به توافقی معتبر برای صلح و امنیت است.

لوران فابیوس افزود «تصمیم به تمدید گفتگوها گرفتیم تا به توافقی برسیم، توافقی که معتبر باشد. طی چند روز گذشته پیشنهادهای تازه‌ای ارائه شد که به سبب پیچیدگی‌ها، مستلزم بررسی‌هایی دقیق و کارشناسانه است. برای این بررسی‌ها، به زمان بیشتری نیاز داریم.»

به گفته وزیر خارجه فرانسه «تا آنجا که به فرانسه مربوط می‌شود، هدف همان است که بود، یعنی تلاش در حد امکان برای رسیدن به توافقی که حاصلش صلح و امنیت باشد.»

در این میان، وزیر امور خارجه آلمان با اشاره به نگرانی کشورهای خاورمیانه از برنامه هسته‌ای ایران گفت توقف گفتگوها و تمدید مدت مذاکرات، کار درستی بود.

فرانک والتر اشتاین‌مایر همچنین با بیان این که «برغم شرایط عالی و گفتگوهای بسیار سازنده، نتوانستیم به آنچه امید داشتیم دست یابیم،» گفت «اما پیشرفت‌هایی داشته‌ایم. پیشنهادهای تازه‌ای مطرح شد، که می‌توانند بخشی از شکاف‌های موجود را پر کنند.»

با این حال وی تاکید کرد «اما چون پای موضوع‌های فنی و کارشناسی در میان است، باید کارشناسان آنها را بررسی کنند. به همین جهت از دیدگاه هر دو طرف، فاصله‌ها از بین نرفت، ولی با توجه به پیشرفت‌های به دست آمده، کار درست این بود که گفتگوها فعلا در همین جا متوقف شود.»

اندکی پس از اعلام خبر تمدید گفتگوها، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل از به نتیجه نرسیدن مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب استقبال کرد و در گفتگو با شبکه بی بی سی گفت موافقت نکردن بهتر از یک توافق بد است.

به گفته آقای نتانیاهو «یک توافق خوب، توافقی خواهد بود که بر اساس آن ابتدا توانایی ایران برای تولید بمب اتمی از بین برود، و بعد از آن لغو تحریم‌های بین‌المللی علیه آن کشور به مورد اجرا گذاشته شود.»

با این حال، وزیر امور خارجه روسیه مذاکرات هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی در وین را همراه با پیشرفت‌هایی اساسی توصیف کرد.

سرگئی لاوروف که همراه با همتایان خود در گروه ۱+۵ در وین در گفتگوهای هسته‌ای شرکت داشته است، می‌گوید «ما قاطعانه امیدواریم ظرف ۳ تا ۴ ماه آینده سندی امضا شود که تمامی اصول اساسی در آن گنجانده شده و از آن پس، اجرای آن به رایزنی‌های فنی و کارشناسان  واگذار خواهد شد.»

بخش‌هایی از سخنان حسن روحانی در یک گفت‌وگوی تلویزیونی ساعتی پس از تمدید مذارکرات

* آینده روشن است و پیروزی نهایی در مذاکرات هسته‌ای با ملت ایران خواهد بود. منطق ایران، مذاکره و گفت‌وگو است و مذاکرات هسته‌ای با جدیت تا رسیدن به توافق نهایی ادامه می‌یابد.

* از حقوق هسته‌ای ایران کوتاه نیامده و نخواهیم آمد. تردیدی در فعال ماندن فناوری و تاسیسات هسته‌ای ایران اسلامی وجود ندارد و امروز طرف‌های مذاکره باور دارند که فشار و تحریم در برابر ایران بی‌نتیجه است.

* راه مذاکره به توافق نهایی منجر خواهد شد. سانتریفیوژها هرگز متوقف نمی‌شوند، چرخ زندگی مردم نیز بهتر خواهد چرخید.

* ما یک پیروزی بزرگی مهم‌تر از آنچه که در این مذاکرات روی داد، داریم و آن پیروزی بزرگ این است که امروز شرایط مثل سال‌های قبل نیست، امروز در جایگاهی هستیم که هیچ کس در دنیا نمی‌گوید برای اینکه ایران حرف ۱+۵ را بپذیرد، باید تحریم‌ها افزایش یابد و هیچ کس نمی‌گوید برای رسیدن به توافق باید به ایران فشار بیشتری وارد شود بلکه می‌گویند که باید برای دستیابی به توافق، زمان بیشتری گذاشته و بحث‌های بیشتری انجام دهیم و این یک موفقیت بزرگ برای راهی است که ملت بزرگ ایران از ۲۴ خرداد پارسال شروع کرد و آن حماسه سیاسی را آفرید.

* امروز دنیا می‌داند که با ایران تنها باید از راه گفت‌وگو، منطق و مذاکره کار را پیش برد و راهی وجود ندارد برای اینکه کسی بخواهد از مسیر یا ابزار دیگری استفاده کند.

* ما دو هدف بزرگ از کنار مذاکره مد نظر داشتیم و آن را دنبال می‌کنیم. اولین هدف حفظ فناوری هسته‌ای و ادامه این راه و هدف دوم برداشتن تحریم است در این مدت ما فناوری‌ها را ادامه دادیم، یعنی همواره سانتریفیوژها در حال چرخش بود و به ملت ایران قول می‌دهم که هیچ وقت حرکت سانتریفیوژها متوقف نخواهد شد. اما از آن طرف چرخه زندگی مردم باید روز به روز بهتر شود و در این مدت حرکت بسیار خوبی مردم و دولت در کنار هم انجام دادند و این راه ادامه خواهد یافت.

* هدف دوم در جریان مذاکرات این بوده که تحریم‌ها قدم به قدم برداشته شود، امروز بخشی از تحریم‌ها برداشته شده و بخشی باقی است، اما آن چه مهم است اینکه در این مذاکرات طرف مذاکره‌کننده کاملاً قبول داشت که تحریم باید برداشته شود و صرفاً اینکه چگونه و از چه زمانی آغاز شود، مورد بحث است.

* امروز هیچ کس در دنیا تردید ندارد که ایران باید فناوری هسته‌ای از جمله غنی‌سازی را در خاک خودش داشته باشد و هیچ کس هم تردید ندارد که تحریم باید برداشته شود.

* امروز همه دنیا می‌دانند که راهی که انتخاب شده تحت عنوان تحریم و فشار، راه نادرستی بوده و به نتیجه نمی‌رسد. بنابراین راهی که انتخاب کرده‌ایم که مسیر تعامل با دنیا است مسیر درستی بوده و پاسخ داده و بعد هم پاسخ خواهد داد.

* مذاکره‌کنندگان کشورمان در این مدت به ویژه در روزهای اخیر به صورت شبانه‌روزی در حال تلاش بودند و با توجه به مسئولیتی که دارم به طور مداوم با آن‌ها در تماس بودم، به هرحال ۶ کشور بزرگ با هیأت‌های بسیار مفصل در برابر ما هستند، اما بحمدالله گام‌هایی به پیش گذاشتیم. درست است که در این مذاکرات ما هنوز به توافق نهایی نرسیده‌ایم، اما می‌توانم بگویم که برای رسیدن به توافق نهایی گام‌هایی به جلو برداشته‌ایم و شرایط امروز با ۳ ماه و ۶ ماه پیش کاملاً متفاوت است و منطق‌ها بسیار به هم نزدیک شده و بسیاری از شکاف‌ها برداشته شده است. اما هنوز گام‌ها و مسیرهایی پیش رو است که باید طی شود.

* آنچه امروز توافق شده بر این مبنا است که شرایطی که از توافق ژنو بوده برای چند ماه دیگر باقی بماند نه اینکه فقط این توافق ژنو چند ماه باقی بماند، بلکه فرصت ادامه مذاکره برای دستیابی به هدف و توافق نهایی و این چیزی است که مورد اتفاق نظر همه است.

* ملت ایران پیروز خواهد شد و به پیروزی نهایی خواهد رسید و من در توفیق راهی که انتخاب کرده‌ایم هیچ تردیدی ندارم و هیچ راهی برای دنیا جز مذاکره با نمایندگان ملت ایران وجود ندارد و این راه مذاکره به توافق نهایی منجر خواهد شد.

* توافق دو مرحله دارد. یک مرحله مباحث پشت پرده است که در آن منطق‌ها به هم نزدیک می‌شود و در این زمینه پیشرفت‌هایی داشته‌ایم. یک مرحله دیگر هم این است که این تفاهم‌ها روی کاغذ وارد شده و به توافق قطعی و نوشته شده تبدیل می‌شود. ما با این مرحله دوم هنوز فاصله داریم ولی در مرحله اول گام‌های خوبی برداشتیم، مطمئن هستم که شرایط پیش روی ما به طور مرتب از آن حالت خاکستری به سمت سپیدی و روز روشن رو به پیش می‌رود و گام‌های ما تاکنون در این راستا بوده و در آینده نیز اینچنین ادامه خواهد یافت.

روند مذاکرات اخیر به طور کلی مثبت ارزیابی بود. یک زمانی بود که طرف مذاکره کننده ما اصلاً به اینکه در داخل خاک ایران به طور مستمر غنی‌سازی ادامه داشته باشد، حاضر نبود، ولی امروز هیچ کس تردید ندارد که در داخل ایران غنی‌سازی ادامه یابد و فناوری هسته‌ای ما ادامه خواهد داشت.

* یک زمانی تردید وجود داشت که آیا در اراک، ما نیاز به رآکتور داریم، یا نداریم. اما امروز در این زمینه تردیدی وجود ندارد و صرفاً ممکن است در خصوص نوع رآکتور و ویژگی‌هایش، مباحثی داشته باشیم اما اصل موضوع مورد اتفاق نظر است.

* امروز در اینکه ایران باید تحقیق و توسعه را ادامه دهد اتفاق نظر وجود دارد و در اینکه باید تحریم برداشته شود و پرونده ایران از شورای امنیت خارج شود، هیچ کس تردید ندارد. منتها بحث روی زمان‌بندی‌هاست که چه اقداماتی ما انجام دهیم و چه اقداماتی جهان انجام دهد. بنابراین در مسیر موفقیت و توفیق قرار داریم و مردم ما همواره موفق و پیروز بوده و در این راه هم پیروز خواهد بود.

* دولت برنامه مشخصی برای توسعه کشور دارد و این برنامه را ادامه خواهد داد. در طول یک سال گذشته مردم مشاهده کردند که در زمینه مسایل اقتصادی، اجتماعی و رفاه عمومی قدم‌ها و گام‌های بلندی برداشته شده است و این گام‌ها برای اینکه به هدف نهایی برسیم، ادامه خواهد یافت.

* هیچگاه از حقوق ملت ایران کوتاه نخواهیم آمد. هیچ وقت از چارچوب‌هایی که به عنوان خط قرمز از طرف ملت ایران و از طرف رهبری معظم انقلاب پیش روی ما است، عبور نکرده و نخواهیم کرد و در همین چارچوب هم در مسأله هسته‌ای و سایر مسایل به موفقیت رسیده و خواهیم رسید.

* امروز تمام شرکت‌های و تمام بخش‌های اقتصادی و تمام سیاسیون دنیا وقتی با ما مذاکره می‌کنند صراحتاً اعلام می‌کنند که راهی جز توافق و پایان تحریم وجود ندارد و این همه، موفقیت مردم بزرگ ایران است و ان شاء الله پیروزی نهایی نیز در سایه تلاش و برکت خون شهیدان و از جمله شهدای هسته‌ای مان از آن ملت ایران خواهد بود.

* ما باید مذاکرات را ادامه دهیم و این مذاکرات را با جدیت ادامه خواهیم داد. منطق ما منطق مذاکره و تعامل و این است که حق ما باید گرفته شود، ما تحریم را ظالمانه می‌دانیم و باید قدم به قدم تحریم را برداریم ما باید حقوق هسته‌ای مان مورد اذعان و اعتراف جهانیان باشد که امروز بحمدالله چنین است.

* آینده ما هم برای موفقیت و هم برای ادامه مذاکره روشن است و هیچ تردیدی ندارم که ملت ایران پیروز خواهد بود.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024