سه شنبه ۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Tuesday 23 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 26.05.2014, 8:35


دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: این دریاچه طبق نظر کار‌شناسان و با تصمیمات این ستاد و اجرای مصوبات دولت تا ۱۰ سال آینده احیا و به تراز اکولوژیک خود بر می‌گردد.

به گزارش ایرنا، عیسی کلانتری در ارومیه افزود: تراز اکولوژیک این دریاچه ۱/ ۱۲۷۴ متر است که کار‌شناسان عقیده دارند در صورت اجرای برنامه‌های احیاء این دریاچه در ۱۰ سال آینده به این تراز می‌رسد.

وی در گفت‌و‌گو با خبرنگاران اضافه کرد: در حال حاضر دریاچه ارومیه نزدیک به دو میلیارد مترمکعب آب دارد و در صورت احیاء با اضافه شدن ۱۲ تا ۵/ ۱۲ میلیارد مترمکعب، این رقم به حدود ۵/ ۱۴ میلیارد مترمکعب می‌رسد.

وی اظهار کرد: در حال حاضر همچنین غلظت نمک دریاچه ارومیه در حدود ۵۰ درصد است که با انجام عملیات احیاء و نتایج آن، این سهم به ۲۵ درصد می‌رسد.

دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه یادآوری کرد: مطمئن هستیم زندگی به دریاچه ارومیه بر می‌گردد و این امر نیازمند همکاری مردم، مسئولان و حمایت‌های دولت است.

کلانتری ادامه داد: پیش از این تصور می‌شد زمان احیای این دریاچه به حدود ۱۳ سال برسد که این رقم با برآوردهای صورت گرفته و برنامه‌های احیا، سه سال کمتر می‌شود.

وی با انتقاد از عدم آغاز عملیات احیای دریاچه ارومیه در چندین سال گذشته گفت: در صورتی که این عملیات، در سالهای گذشته رخ می‌داد، هزینه‌های احیا نیز بسیار کمتر از زمان حال بود.

دریاچه ارومیه، بزرگ‌ترین دریاچه داخلی ایران است که در سالهای اخیر، با مشکلات ایجاد شده در وضعیت بسیار نامناسبی قرار دارد به طوری که دکتر روحانی رییس جمهوری کشورمان یکی از اولویت‌های خود را در ابتدای دوره ریاست جمهوری خود، احیای این دریاچه عنوان کرده است.

انتقال آب از دریاچه خزر به دریاچه ارومیه هیچ پایه علمی ندارد

دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: انتقال آب از دریاچه خزر به دریاچه ارومیه هیچ پایه علمی ندارد و شخصیت علمی خاصی از این طرح حمایت نکرده چرا که این طرح خواسته برخی افراد دارای منفعت فردی است.

عیسی کلانتری همچنین در جلسه شورای منطقه‌ای حوضه آبخیز دریاچه ارومیه که با حضور استاندار آذربایجان غربی، معاون امور عمرانی استاندار و جمعی از مدیران استانی و کشوری در ارومیه برگزار شد افزود: عده‌ای به دنبال این هستند که هیچ کدام از برنامه‌های دولت در خصوص احیای دریاچه ارومیه به اجرا درنیاید و بسیاری از آن‌ها نیز انتقال آب از دریاچه خزر به دریاچه ارومیه را پیشنهاد می‌کنند که این امر پایه علمی ندارد.

وی با طرح این سوال که چرا باید افزون بر چهار میلیون نفر از مردم، هزینه سنگین عدم وجود برنامه ریزی مناسب در خصوص دریاچه ارومیه را پرداخت کنند اظهار کرد: ما مسئولان باید این امر را مورد توجه قرار دهیم و برنامه ریزی‌های مناسب را در این امر داشته باشیم.

دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه هر طرحی، کامل و بی‌ایراد و اشکال نیست ادامه داد: هر پروژه‌ای که در احیای دریاچه ارومیه پیشنهاد و اجرایی شود، مشکلاتی را برای عده‌ای از شهروندان و مردم اطراف دریاچه ایجاد می‌کند ولی مطمئنا تبعات آن، بیشتر از تبعات خشکی کامل دریاچه ارومیه نیست.

کلانتری گفت: تصمیمات بزرگ در کنار منافع بسیار زیاد، یک سری آسیب‌هایی نیز دارد.

وی از تصمیم ستاد احیای دریاچه ارومیه برای ارائه نظرات نهایی خود به هیات دولت در نیمه دوم خرداد ماه امسال خبر داد و افزود: هیات دولت در نیمه دوم خردادماه امسال با تشکیل جلسه، در خصوص راه حل‌های نهایی احیای دریاچه ارومیه تصمیم می‌گیرد و مصوبات ستاد احیای این دریاچه را مورد بررسی قرار می‌دهد.

وی از همراهی و مشارکت تمامی دستگاه‌ها به ویژه دانشگاههای معتبر کشور برای تصمیم سازی در خصوص احیای دریاچه ارومیه قدردانی کرد و ادامه داد: همه پیشنهادات ارائه شده حول محور احیای دریاچه ارومیه است و دولت و شخص رییس جمهوری نیز اولویت خود را برای احیای این دریاچه قرار داده‌اند و بر آن، مصمم هستند.

دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه به راه اندازی شورای فرهنگی اجتماعی در استانهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه اشاره کرد و گفت: این شورا با کمک نهادهای مردمی در خصوص پایش اجرای مصوبات ستاد احیای دریاچه، بررسی میزان انطباق سایر طرح‌های اجرایی استان با مصوبات ستاد، جلب مشارکت ذینفعان در راستای احیای دریاچه ارومیه و پیگیری مطالبات مردمی و خواسته‌های آنان از ستاد احیا، فعالیت می‌کند.

کلانتری به مشکل آب موجود در کشور پرداخت و اضافه کرد: می‌توان با توجه به برنامه ریزی‌های اجرایی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، نسخه بسیار خوبی را برای کل کشور تعریف کرد تا از مشکلات کم آبی در کشور در سالهای آینده کاست.

وی اضافه کرد: ما مطئمن هستیم با استفاده از تکنولوژی و سرمایه گذاری، با کاهش مصرف آب می‌توان افزایش محصول را در این حوضه در بخش کشاورزی شاهد باشیم تا مشکلی در این خصوص نیز نداشته باشیم.

وی به برخی انتقادهای صورت گرفته در این جلسه به ویژه از سوی استاندار آذربایجان غربی در خصوص انتقال آب زرینه رود به تبریز و اقدامات انجام شده برای احداث خط دوم این انتقال نیز پاسخ داد و اظهار کرد: خط دوم متوقف شده است و انتقالی نخواهیم داشت ولی در خصوص خط نخست، من صلاحیت اظهارنظر ندارم و باید مسئولان مرتبط در این خصوص پاسخگو باشند.

در این جلسه مدیران حوزه‌های مرتبط به بیان نظرات خود در خصوص احیای دریاچه ارومیه به ویژه موضوع انتقال آب از زرینه رود به تبریز پرداختند و آن را مورد انتقاد قرار دادند.

دریاچه ارومیه در حال حاضر نزدیک به دو میلیارد مترمکعب آب دارد و برای احیای آن، نزدیک به ۱۰ میلیارد مترمکعب آب دیگر نیاز است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی نیز با انتقاد از برخی تصمیم‌ها در خصوص عدم احداث سد باراندوزچای به دلیل احیای دریاچه ارومیه گفت: این دریاچه با ۷۰ میلیون مترمکعب باراندوزچای احیا نمی‌شود.

کیومرث دانشجو افزود: باراندوز چای ارومیه بهترین جایگزین برای سد شهرچای ارومیه در راستای تامین آب شرب شهر ارومیه است که در صورت بروز مشکل برای سد شهرچای، می‌تواند این خاصیت جایگزینی را به بهترین شکل ممکن ایفا کند.

وی اضافه کرد: به دلیل برخی تصمیم‌های نادرست، سد باراندوز احداث نمی‌شود و این امر می‌تواند در صورت بروز مشکل به معضلی برای ارومیه تبدیل شود.

وی اظهار کرد: سد نازلوی ارومیه نیز وضعیت مشابهی دارد و احداث آن، متوقف شده ولی ما ناگزیر به احداث این سد نیز هستیم تا بتوانیم به حقوق حقه خود در خصوص تامین آب در مرکز استان دست یابیم.

مدیرعامل آب منطقه‌ای آذربایجان غربی با انتقاد از احداث خط دوم انتقال آب از زرینه رود به تبریز با بهانه‌های مختلف ادامه داد: این سد متعلق به آذربایجان غربی است ولی منافع آن به آذربایجان شرقی می‌رسد و این امر، درست نیست.

دانشجو همچنین به مشکلات ایجاد شده برای آذربایجان غربی در خصوص حق آبه از رودخانه ارس گفت: این امر توسط مسئولان مرتبط، دچار بی‌توجهی شده و امیدواریم با رفع این بی‌توجهی‌ها، حق آذربایجان غربی در این خصوص ادا شود.

اسماعیل کریم‌زاده مدیرکل جهاد کشاورزی آذربایجان غربی نیز در این جلسه با اشاره به توقف برخی اقدامات در پایاب سدهای استان با توجه به تصمیمات گرفته شده گفت: این امر در دیگر استانهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه انجام نشده و نوعی تبعیض در این خصوص وجود دارد.

دریاچه ارومیه در حال حاضر در بد‌ترین شرایط خود قرار دارد و نزدیک به دو میلیارد مترمکعب آب در خود دارد در حالی که برای رسیدن به تراز لازم، بیش از ۱۰ میلیارد مترمکعب دیگر آب نیاز دارد و این امر نیازمند تلاش تمامی دست اندرکاران، مردم و مسئولان است.

تصمیمات ویژه‌ای در راستای احیای این دریاچه در نیمه دوم خردادماه امسال در دولت گرفته می‌شود که می‌تواند سرآغازی برای احیای این دریاچه باشد.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024