پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Thursday 25 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 29.12.2013, 9:39


با گذشت حدود ده روز از افشای پرونده پیچیده و اتهام پولشویی بین ایران و ترکیه، موضوع ابعاد مختلف سیاسی و اقتصادی و بین المللی یافته است، اما نکته اینجاست که با وجود اهمیت ایران در یک سوی پرونده، مسوولان کشور هنوز موضعی در این زمینه نگرفته‌اند.

به گزارش خبرنگار «آینده»، این در حالی است که نشریات و سایت‌های ترکیه، مدام ادعا‌ها و اتهامات در خصوص این پرونده را مطرح می‌کنند و از جمله نام ۶ بانک ایرانی را به عنوان مرتبط پرونده پولشویی ذکر کرده‌اند.

تا کنون تحلیل‌های مختلفی درباره پشت صحنه این پرونده مطرح شده که البته هر کدام می‌تواند تا اندازه‌ای قرین صحت باشد.

برخی این موضوع را ناشی از رقابت داخلی میان اسلامگرایان ترکیه می‌دانند که اکنون با راحت شدن خیالشان از لائیک‌ها، به رقابت داخلی روی آورده‌اند و طیف «گولن»، چهره قدرتمند اسلامگرای ترک، در حال زمین زدن اردوغان، گل و حزب آنهاست.

تحلیل دیگر مربوط به تمایل برای فشار بر ایران در زمینه دور زدن تحریم هاست و از آنجا که زمینه اصلی پولشویی احتمالی انجام شده، تحریم بانکی ایران و عدم امکان تبادل پول و طلا با ایران بوده، پیگیری و افشای موضوع می‌تواند در راستای اهداف و منافع تحریم کنندگان ایران، به ویژه آمریکایی‌ها باشد.

البته اینکه در این موارد، فساد مالی و رشوه خواری انجام شده، بعید است نادرست باشد.

اما با توجه به پیچیده بودن اقدامات انجام شده، برخی رسانه‌های ترکیه برای تشریح روند انجام کار، به کشیدن تصویر و نمودار روی آورده‌اند.

از جمله سایت ترکیه‌ای رادیکال، در عکس زیر، مسیر گردش پولشویی را به همراه اسامی شرکتهای صوری و واقعی دخیل در پرونده آورده است.

در عکس علاوه بر اسامی بانک‌های ایرانی مرتبط با موضوع، گفته شده که ایران برای ضراب امتیاز تاجر امین قائل شده است.

اسامی این بانک‌های مورد اشاره به این شرح است:

بانک پاسارگاد
بانک سامان
بانک کشاورزی
بانک پارسیان
بانک توسعه صادرات
بانک سرمایه

این مسیر از یک سو به هالک بانک ترکیه و از سوی دیگر به ۹ بانک چینی متصل بوده و نشان می‌دهد علاوه بر ایران و ترکیه و چین، غنا و دوبی نیز بخشی از ماجرا بوده‌اند و پول‌ها و دلار‌ها، در بسیاری موارد از طریق هواپیما منتقل می‌شده است.

محمد ضراب، حسین ضراب، شهرام محقق، محمدرضا رجایی و آرش می‌انکوهی، نام ۵ ایرانی دیگر است که در پرونده به نام آن‌ها اشاره شده است.

سایت سوزو هم ادعا کرده عامل رشوه دادن به مقامات ترک، محمدصادق رستگارپیشه بوده است.


۴ میلیارد یورو حق العمل پولشویی مافیای بانکی ایران

حق العمل پولشویی ۸۷ میلیارد یورو معادل ۵درصد آن یعنی ۴میلیارد یورو بوده است که عاید مافیای بانکی ایران شده است.

در شرایطی که پرونده رضا ضراب در ترکیه به مراحل بحرانی رسیده است اطلاعات تازه از این پرونده نشان می‌دهد مافیای بانکی ایران برای پولشویی ۴میلیارد یورو حق العمل دریافت کرده است.

به گزارش خبرنگار آینده دست گیری رضا ضراب یکی از عوامل پولشویی در ترکیه و متعاقب آن متهم شدن بسیاری از آقازاده‌ها و مقامات دولتی ترکیه به دریافت رشوه و پولشویی زلزله‌ای سیاسی اقتصادی در ترکیه پدید آورده است که تا کنون ده تن از وزرای دولت ترکیه قربانی شده‌اند.

در این میان وضعیت طرف ایرانی ماجرا در هاله‌ای از ابهام و سکوت است. گفته می‌شود حق العمل پولشویی ۸۷ میلیارد یورو معادل ۵درصد آن یعنی ۴میلیارد یورو بوده است که عاید مافیای بانکی ایران شده است. ۴میلیارد یویر برابر با ۱۲ هزار میلیارد تومان یعنی ۴برابر اختلاس سه هزار میلیاردی می‌باشد.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024