پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - Thursday 25 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 27.09.2013, 17:50


رادیو فردا: خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا نوشت که ایران در مذاکرات روز پنج‌شنبه با گروه ۱+۵ پیشنهاد توافق‌نامه‌ای را داده است که بر مبنای آن نگرانی‌ها درباره برنامه هسته‌ای خود را در مدت یک سال برطرف کند.

در همین حال پیش از مذاکرات ایران با گروه ۱+۵، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، در گفت‌وگویی با شبکه تلویزیونی سی‌بی‌اس اعلام کرده بود که تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران زمانی لغو می‌شود که جمهوری اسلامی در عمل نشان دهد در صدد دستیابی به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای نیست و از جمله اجازه بازرسی از تاسیسات فردو را بدهد.

بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز که روز جمعه، پنجم مهر، منتشر شد، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در مذاکرات روز گذشته با نمایندگان قدرت‌های جهانی و اتحادیه اروپا ابراز تمایل کرده طرفین به توافق‌نامه‌ای دست یابند که ظرف یک سال همه موارد آن به اجرا دربیاید.

این خبرگزاری به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی می‌نویسد که پیشنهادات آقای ظریف «متفکرانه» بوده و این که او مطرح کرده ایران «نه تنها خواستار این توافق‌نامه است، بلکه می‌خواهد چنین توافق‌نامه‌ای ظرف یک سال تمام و کمال اجرا شود».

این مقام دولت آمریکا همچنین گفت: «او [ظریف] به همه اطمینان داد که ایران خواهان سلاح هسته‌ای نیست و نیز به بیان دلایلی پرداخت که نشان می‌دهد داشتن سلاح هسته‌ای برای آنها هیچ معنایی ندارد. در نهایت هم ایده‌های خود را درباره اقداماتی که ما باید انجام بدهیم مطرح کرد.»

نشست ۳۰ دقیقه‌ای روز گذشته از آن رو که گفت‌وگوی مستقیم وزرای امور خارجه ایران و ایالات متحده آمریکا را امکان‌پذیر ساخت، اهمیت ویژه‌ای یافته است.

دو کشور از اوایل انقلاب سال ۱۳۵۷ ایران هیچ تماس دیپلماتیکی با یکدیگر در چنین سطحی نداشته‌اند و مذاکراتی هم که پیش از این ایران با گروه ۱+۵ داشت، در سطوح پایین‌تری برگزار می‌شد.

گزارش‌ها از مذاکرات روز گذشته در نیویورک و حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد هم نشان می‌دهد که محمدجواد ظریف و جان کری، هر دو ارزیابی «مثبتی» از یکدیگر داشتند، چنان‌چه طرف آمریکایی همتای ایرانی خود را «به‌ خاطر لحن و بینش متفاوت» او در مقایسه با نمایندگان سابق ایران «تحسین» کرد.

اما جان کری در عین حال تاکید کرد که «هنوز کارهای زیادی باید انجام شود».

آقای کری ساعاتی پیش از این مذاکرات نیز در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی سی‌بی‌اس به توضیح مواضع آمریکا در رابطه با مناقشه هسته‌ای ایران پرداخته بود.

وی در واکنش به پرسشی درباره شروط آمریکا برای لغو تحریم‌های ایران گفت که ایران می‌تواند بلافاصله امکان دسترسی بازرسان بین‌المللی به پایگاه «مخفی و زیرزمینی» فردو را فراهم آورد تا نشان دهد که برنامه هسته‌ای آن تنها اهدافی صلح‌آمیز دارد.

‌پذیرش پروتکل‌های الحاقی درباره بازرسی‌های بین‌المللی و توقف داوطلبانه غنی‌سازی اورانیوم با غلظت بالا نیز از دیگر مواردی است که به عقیده وزیر امور خارجه آمریکا، طرف ایرانی می‌تواند انجام دهد تا تحریم‌ها علیه تهران لغو شود.

جان کری در نهایت گفت، ایالات متحده تحریم‌ها را لغو نمی‌کند، مگر آن که برنامه هسته‌ای ایران شفاف باشد، به‌ طوری که جامعه جهانی بداند آنها دقیقا چه‌ کاری می‌خواهند بکنند.


****

گزارش فیسبوکی جواد ظریف از نشست وزیران خارجه

روز جمعه ۲۷ سپتامبر، محمدجواد ظریف در گزارش فیسبوکی خود به نکاتی از نشست رییس جمهور با ایرانیان و جزییاتی از مذاکرات روز گذشته ایران و گروه ۵ بعلاوه یک نوشته است.

گزارش فیسبوکی محمدجواد ظریف از دیدار شب گذشته‌اش با وزیران خارجه گروه ۱+۵
در گزارش خود نوشته است:

ساعت ۵ و ربع صبح جمعه است. خبرهای دیروز را شنیده‌اید. روز پرکار و به اذن پروردگار پرباری برای ریاست محترم جمهوری و بنده بود. ولی من می خواهم گزارشم را با شیرین ترین قسمت برنامه های دیروز شروع کنم و آن دیدار ریاست محترم جمهوری با بیش از هزار نفر از ایرانیان بود که از گوشه و کنار آمریکا آمده بودند. همینجا باید از همه دوستانی که آمدند و به خاطر نبودن جا نتوانستند وارد شوند پوزش بخواهم. البته این موضوع را من در پایان جلسه شنیدم.

استاد مهدوی دامغانی سخنرانی کردند. و بسیار پرلطف. بچه ها سرود خواندند. رییس محترم جمهور سخنرانی حماسی بی نظیری برای مردم کردند که هم نقش برجسته مردم بزرگ ایران در داخل و خارج برای امروز سرفراز و فردای بهتر ایران و هم خاطره رزمندگان دلاور به مناسبت هفته دفاع مقدس را به زیبایی به هم پیوند دادند. از مردم خواستند که به فرموده حافظ گله ها را فراموش کنند که
وفا کنیم و ملامت کشیم و خوش باشیم
که در طریقت ما کافریست رنجیدن

ده ها بار مردم تشویق کردند. چندین بار تمام سالن ایستاد و تشویق کرد. چشم ها پر از اشک شوق بود. آنقدر مردم بزرگواری کردند که بجای شام خوردن، به نیابت از رییس جمهور به میان مردم رفتم و حدود دو ساعتی که در میان این میهمانان بودم تمام خستگی کار زیاد دیروز را جبران کرد. نمی دانم سیما این برنامه را پخش مستقیم کرده یا خیر ولی امیدوارم پخش کنند تا شما هم در این شادی که من و همه اعضای هیأت داشتیم شریک باشید.

برنامه های دیگر دیروز سخنرانی ریاست محترم جمهور برای اندیشمندان و نخبگان سیاسی آمریکایی بود که به دلیل مذاکرات ۱+۵ فقط به بخش پایانی آن رسیدم ولی ظاهرا به طور زنده از شبکه خبر پخش شده بود. بسیار جلسه خوب و سازنده ای بود.

مثل روزهای قبل، ریاست محترم جمهوری و بنده مذاکرات دوجانبه متعددی داشتیم.

قبل از مذاکرات ۱+۵، به عنوان رییس جنبش عدم تعهد، اجلاس وزرای کمیته فلسطین جنبش را اداره کردم ولی به دلیل جلسه ۱+۵ فقط نیم ساعت در جلسه ماندم و اداره بقیه جلسه را با اجازه وزرای حاضر به نماینده دائم ایران سپردم.

مذاکرات ۱+۵ شروع بسیار خوبی بود و اکنون باید با صبر و حوصله مسیر دشوار و پر فراز و نشیب بحث ها را تا رسیدن به نتیجه دنبال کنیم.

انشاءالله یک روز همه صحبت های خودم در این جلسه را به شما گزارش خواهم داد تا همه ببینند که برای داشتن یک مذاکره خوب هیچ نیازی به عدول از مواضع نیست. من صحبتم را با تأکید صریح و بی‌تعارف بر غیرقانونی بودن ارجاع پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت و تحریم های بین المللی ناشی از آن و نامشروع و بی فایده بودن تحریم های یک جانبه شروع کردم. سپس گفتم که برای نشان دادن نرمش، بیشتر در مورد آینده و راه حل صحبت خواهم کرد بدون آنکه از این مواضع دست بکشیم. بعدهم توضیح دادم که چرا از منظر استراتژیک، هدف ایران هم اثبات صلح آمیز بودن برنامه هسته ای اش است و چرا آنها هم باید برای تضمین این هدف برنامه صلح آمیز غنی سازی ایران را تحت نظارت آژانس بپذیرند. در پایان هم چارچوب راه حل را مطرح کردم. همه وزرا از صحبت های این خدمتگزار کوچک شما استقبال کردند و تعهد خود را برای رسیدن به همین هدف بیان کردند. قرار شد مذاکرات به صورت فشرده در پایان مهر ادامه یابد.

در روزهای قبل از جلسه، با همه وزرای ۱+۵ به جز آقای کری به صورت مفصل ملاقات های جداگانه داشتم. لذا در پایان جلسه با همه دست دادیم و خداحافظی کردیم و در حاشیه، گفتگوی نیم ساعته ای هم با آقای کری داشتم. ایشان هم به تعهد رییس جمهور آمریکا برای رسیدن به راه حل بر اساس مذاکره و احترام متقابل تاکید کرد. البته صحبت ایشان در جلسه ۱+۵ هم مثبت بود و مصاحبه بعد از جلسه ایشان و سایر وزرا نیز مثبت و با امید به آینده بود.

البته دوستان عزیزم کار تازه شروع شده است. راه درازی در پیش است که ما با پشتکار و تلاش شبانه روزی و تمرکز بر راه حل مبتنی بر حقوق و منافع و رفاه مردم و اجتناب از اقدامات بی فایده تبلیغاتی، آنرا در حدممکن کوتاه خواهیم کرد ولی به هر حال باید صبر و دوراندیشی را فراموش نکنیم.

می دانم که از دعای خیر شما برخوردار بوده ایم و همیشه به آن نیازمندیم.

امروز باید جلسه سالانه وزرای امورخارجه جنبش عدم تعهد را اداره کنم. ریاست محترم جمهوری هم در اقتتاحیه این جلسه به عنوان رییس جنبش سخنرانی خواهند کرد و بعد هم عازم ایران عزیز اسلامی خواهند شد. من بازهم نمی توانم به بدرقه ایشان بروم چون مجبورم تا عصر جلسه را اداره کنم.

به امید دیدار مجدد – خدا یار و نگهدار همه شما و ایران عزیز باد



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024