جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - Friday 19 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Wed, 09.11.2011, 11:06


مقامات امریکایی این روزها گزارش‌های روزنامه‌های مختلف جهان را به دقت پیگیری می‌کنند. آنها می‌گویند که به نظر می‌رسد اوضاع از کنترل خارج شده و هر کسی قصد دارد به تنهایی و بدون هماهنگی با دیگران اهداف خود را پیش ببرد. اشاره آنها مستقیما به اسرائیلی‌ها است که این روزها به رغم مخالفت صریح و قاطع امریکا به فکر استفاده گزینه نظامی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران افتاده‌اند.

به گزارش روزنامه القدس العربی، چاپ لندن به نقل از روزنامه اسرائیلی یدیعوت احرونوت، مقام‌های وزارت امور خارجه امریکا به سفیر اسرائیل در واشنگتن ابلاغ کرده‌اند که نمی‌دانند اگر به اسرائیل چراغ سبز یا حتی چراغ زرد برای حمله به ایران نشان بدهند، چه اتفاقی خواهد افتاد. یک دیپلمات ارشد امریکایی در این باره گفته است: «آنها می‌خواهند که ما چراغ سبز یا حتی چراغ زرد نشان دهیم ولی تا کنون مواضع امریکا در قبال حمله اسرائیل به ایران تغییر نکرده است، همچنان چراغ قرمز است. این را به طور رسمی در ماه اکتبر به اطلاع اسرائیلی‌ها رسانده‌ایم.»

این دیپلمات که نخواست نامش فاش شود، با انتقاد صریح و با لحن تهاجمی نسبت به اسرائیل همچنین گفت: «در کاخ سفید و وزارت دفاع امریکا هیچ گونه آمادگی حتی برای شنیدن امکان حمله نظامی به ایران وجود ندارد. در ایالات متحده حتی نمی‌فهمند که اسرائیلی‌ها برای چه اصرار دارند که چراغ زرد یا نارنجی به آنها در این زمینه داده شود. به اعتقاد آنها اصلا در حال حاضر چیزی به اسم گزینه نظامی وجود ندارد.»

مسئولان عالی‌رتبه امریکایی می‌گویند که اگر در بیت المقدس یا تلاویو کسانی هستند که می‌گویند اوباما از این می‌ترسد که در انتخابات پیش رو رای نیاورد در صورتی که به اسرائیل اجازه حمله به ایران داده شود، آنها نقشه سیاسی امریکا را به درستی نخوانده‌اند. اصلا بحث استفاده از گزینه نظامی علیه ایران کاملا مردود است.

مقامات وزارت امور خارجه امریکا می‌گویند که ماه‌های نوامبر و دسامبر ماه‌های بسیار حساس و پراشکالی در رابطه با ایران خواهد بود. امریکایی‌ها به دقت و با جدیت تمام رفتارهای فرماندهان امنیتی و سیاسی اسرائیل را زیر نظر دارند و حتی اخیرا آموزش‌های نیروهای هوایی اسرائیل را به دقت زیر نظر گرفته‌اند و هر کاری می‌کنند که هر گونه تلاش‌های خطرناک اسرائیل علیه ایران را مهار کنند.


نتانیاهو می‌خواهد یک جنجال تازه در دنیا راه بیندازد

نگرانی‌ها از تحرکات اسرائیل زمانی دو چندان شد که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این رژیم اظهارات بسیار تند و افراطی را علیه ایران بیان کرد که تا کنون سابقه نداشته است. وی مدعی شد، تهدیدهای نظامی دنیای اسلام جدی است. ما از این می‌ترسیم که ایران جهان اسلام را به سلاح هسته‌ای مجهز کند! اسلام‌گرایان مصر و اردن بیش از همه تحت تاثیر ایران هستند. این بار بحث من فقط جنبه هشدار و ترس ندارد بلکه ما از این می‌ترسیم روابطی میان ایران با جریان‌های اسلامی برای انتقال تکنولوژی هسته‌ای برقرار شود.

وی همچنین گفت: «من نمی‌توانم اسرائیل را در معرض خطر قرار دهم با صرف امید داشتن به این که اتفاقی نمی‌افتد. دنیا امروز دگرگون شده است، مشکلات متعدد جهان این روزها کم نیستند. من نمی‌توانم به جامعه جهانی امید داشته باشم که این موضوع را به آسانی حل و فصل کند.»

اظهارات نتانیاهو علامات استفهام بسیاری برای امریکایی‌ها به وجود آورد. آنها گوش‌های خود را تیز کردند و نمایندگان خود در اسرائیل را فعال کردند تا ببینند که واقعا در اسرائیل چه می‌گذرد. آن‌چه تا کنون آنها دریافته‌اند این است که نتانیاهو فقط حرف می‌زند. او فقط می‌خواهد یک جنجال تازه در دنیا راه بیندازد و الا هیچ سند قابل اعتنا و اعتمادی علیه ایران در دست ندارد.»

لئون پانه‌تا، وزیر دفاع اسرائیل که اخیرا به تلاویو سفر کرده بود، در دیدار با ایهود باراک و دیگر مقام‌های اسرائیلی به آنها گفت: «ما مدت طولانی است که فعالیت‌های شما را زیر نظر داریم. در طول این مدت ایران را نیز کاملا زیر نظر داشته‌ایم ولی آن‌چه فهمیده‌ایم این است که ایران تا زمانی که بخواهد تهدیدی جدی تلقی شود بسیار فاصله دارد.»

به اعتقاد مقام‌های کاخ سفید، هدف اسرائیل از ایراد چنین تهدیدهایی به هیچ وجه جنبه واقعی ندارد. اسرائیل می‌خواهد بدین ترتیب به شورای امنیت سازمان ملل فشار بیاورد تا تحریم‌ها علیه ایران را تشدید کند. تشدید تحریم‌ها تا حدودی می‌تواند برای مدتی خیال اسرائیل را نسبت به آن‌چه تهدید ایران می‌نامد، راحت کند.

امریکایی‌ها در حال حاضر در حال فشار به همتایان خود در شورای امنیت سازمان ملل به ویژه روسیه و چین هستند تا رضایت آنها را برای تشدید تحریم‌ها علیه ایران جلب کنند.

به هر صورت امریکایی‌ها تلاش دارند که فضای به وجود آمده از انتشار خبر احتمال حمله اسرائیل به ایران را تا قبل از زمستان پیش رو آرام کنند در حالی که اسرائیلی‌ها به شدت با این روش مخالفند و همچنان تلاش می‌کنند که جنجال رسانه‌ای در این زمینه را تقویت کنند. آنها با این کار امیدوارند که بتوانند امریکایی‌ها را راضی کنند که فعالیت بیشتری برای رویارویی با ایران از خود نشان دهند.

***

آمریکا به دنبال تحریم ایران است؛ نه جنگ

خبرگزاری آسوشیتدپرس با انتشار گزارشی به تحلیل سیاست واقعی آمریکا در برابر ایران پرداخته است. به گزارش این خبرگزاری، ‌ایالات متحده از نشانه‌هایی که از تلاش تهران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای حکایت دارد، ‌به شدت نگران است، اما در عین حال قصد دارد از گزارش مدیر کل آژانس به عنوان اهرمی برای افزایش فشار و تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی استفاده کند و نیت آمریکا اقدام نظامی علیه ایران به بهانه گزارش آمانو نیست.

به بیان بهتر مقامات آمریکایی در صدد هستند از لحن انتقادی این گزارش برای ترغیب جامعه بین‌المللی به منظور در نظر گرفتن تحریم‌های جدی‌تر علیه ایران استفاده کنند.

با این حال مقامات کاخ سفید مطابق با استراتژی معمول خود در قبال ایران نسبت به حذف هیچ یک از گزینه‌ها علیه ایران اقدام نکرده و تاکید دارند که گزینه نظامی که اخیرا به سوژه‌ای داغ در محافل سیاسی اسرائیل، آمریکا و اروپا تبدیل شده همچنان روی میز است.

با این وجود نباید فراموش کرد که در واقعیت اقدام نظامی آمریکا علیه ایران با موانع زیادی مواجه است. از سوی این اقدام به طور کامل فعالیت‌های مورد نگرانی از جانب ایران را متوقف نمی‌کند و از سوی دیگر مسائل سیاسی، دیپلماتیک و اقتصادی در راه تامین هزینه اقدام نظامی برای آمریکا وجود دارد که به تازگی دو جنگ پر هزینه را در منطقه خاورمیانه پشت سر گذاشته است.

هرچند واکنش ایران به هرگونه اقدام نظامی با تجهیزات هسته‌ای که هم اکنون در اختیار دارد در ابهام است اما مقامات آمریکایی بر این باورند که جمهوری اسلامی می‌تواند در اقدامی متقابل اسرائیل و یا متحد دیگر آمریکا در منطقه یعنی ترکیه را هدف قرار دهد. همچنین تهران می‌تواند به کمک نیرو‌های حزب الله و حماس جنگ‌‌های نیابتی را علیه منافع آمریکا در منطقه به راه بیاندازد.

برخی از تحلیلگران بر این باورند که هدف آمریکا از غوغایی که به پا کرده این است تا از گزارش آمانو به بهترین وجه ممکن برای راضی کردن دیگر کشور‌ها در جهت افزایش فشار بر ایران استفاده کند.

سخنگوی وزارت دفاع آمریکا اخیرا اعلام کرده است که رویکرد دوسویه در مورد ایران همچنان استراتژی مورد علاقه آمریکاست.

به گفته جان کیربی، دولت آمریکا و وزارت دفاع بر این استراتژی متمرکز هستند.

از سوی دیگر جورج لیتل، معاون امور رسانه‌ای پنتاگون می گوید که آمریکا نگرانی‌های اسرائیل در مورد فعالیت های هسته‌ای ایران را درک می‌کند و این موضوع محور مذاکرات اخیرا مقامات اسرائیل و آمریکا بوده است. لیتل ادامه داد: روابط وزارت دفاع آمریکا و اسرائیل بسیار خوب است و راه‌های ارتباطی باز است و در صورتی که اقدامی لازم باشد آمریکا با اسرائیل به طور نزدیک همکاری خواهد کرد.


خلاصه‌شده از دو گزارش منتشرشده در سایت «دیپلماسی ایرانی»



" width="640" />
 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024