سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - Tuesday 16 April 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Wed, 31.08.2011, 8:59


انقلابیون لیبی می‌گویند در جریان ۶ ماه نبرد میان مخالفان و نیروهای وابسته به قذافی، دست‌کم ۵۰ هزار نفر کشته شده‌اند. این آمار را «هیشام ابو حجر» یکی از فرماندهان انقلابیون لیبی روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با شبکه سی‌ان‌ان اعلام کرد.

در همین حال بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد وضعیت انسانی در لیبی را بسیار وخیم اعلام کرده و خواستار اقدام فوری و کمک سریع به مردم لیبی شده است. مون گفت، وضعیت لیبی نیازمند اقدام سریع و قاطع است.

به گفته دبیرکل سازمان ملل هدف او آن است که کارکنان سازمان ملل را با یک ماموریت محکم از سوی سازمان ملل در لیبی حضور پیدا کنند. درد و رنج مردم باید پایان یابد، بویژه تامین آب آشامیدنی اهمیت دارد و حدودا ۶۰ درصد مردم فاقد امکانات بهداشتی و دارویی هستند.

در همین حال سازمان ملل اجازه آزاد شدن پول های ليبی در بريتانيا را صادر کرد و دينار جديد ليبی چاپ شده است.

به گزارش رويترز، ويليام هيگ، وزيرخارجه بريتانيا ضمن سپاس از سازمان ملل و کمک کميته اجرای تحريم های ليبی گفت: «با اين کار، مردم ليبی يک قدم ديگر به برخورداری از کمک های جهانی نزديک شده اند و می توانند امور مدنی و جاری خود را به عهده بگيرند.»

مبلغ ياد شده حدود يک ميليارد پوند انگليس يا حدود ۱.۶ ميليارد دلار آمريکا است. پول های آزاد شده قرار است با نقش و عنوان جديد دينار چاپ شده و به مصرف مردم ليبی برسد.

آمريکا روز سه شنبه اعلام کرد حدود ۲۵ ميليون دلار کمک نظامی به دو کشور همسايه ليبی يعنی مالت و تونس بابت همکاری و حضور آن‌ها در عمليات نظامی کمک به مخالفان مسلح قذافی، می‌دهد.

مخالفان آماده حمله به سیرت

شورای انتقالی لیبی روز سه شنبه اعلام کرد خود را برای آخرين حمله به شهر سرت، زادگاه معمر قذافی و از بين بردن تمامی نقاط قدرت حاکم سابق ليبی آماده می‌کند.

مصطفی عبدالجليل، رييس شورای انتقالی ليبی، روز سه شنبه در يک نشست خبری در شهر بنغازی گفت: نيروهای مخالف قذافی قصد دارند کنترل کامل مرکز و جنوب ليبی و همچنين شهر سرت، آخرين پناهگاه هواداران معمر قذافی، را به دست بگيرند.

وی در اين نشست خبری در مورد تسليم شدن نيروهای قذافی گفت: «تا روز شنبه، اگر نشانه‌های صلح‌آميزی دال بر اين امر ديده نشود، نتيجه اين موضوع را به صورت نظامی مشخص خواهيم کرد.»

شهر سرت، زادگاه معمر قذافی که در ۳۵۰ کيلومتری شرق طرابلس قرار دارد، آخرين سنگر بزرگ هواداران رهبر پيشين ليبی به شمار می‌آيد و کنترل نقاطی از مناطق صحرايی جنوب ليبی نيز هنوز در دست وفاداران به معمر قذافی است.

يکی از محافظان خميس، پسر معمر قذافی، روز سه‌شنبه به شبکه خبری «اسکای‌نيوز» گفت که سرهنگ قذافی تا روز جمعه در طرابلس مخفی شده‌ بود ولی هم‌اينک به سوی شهر سَبها در صحرای جنوبی که هنوز در دست افراد خود او است حرکت کرده‌است.

شورای انتقالی ليبی می گويد با پايان دادن به تمامی نقاطی که قذافی در آن ها حامی دارد، به درگيری شش ماهه در کشور پايان می دهد و رسيدن به اين مرحله برای پايان دادن به درگيری ها، ضروری است.

نيروهای سازمان آتلانتيک شمالی، ناتو هم می گويند هنوز حضور نظامی آن ها برای حفظ جان غيرنظاميان، ضرورت دارد و هنوز به عمليات خود ادامه خواهند داد.

پشت پرده اقدام «انسان‌دوستانه» الجزایر

همسر و سه فرزند دیکتاتور لیبی به الجزایر فرار کردند. مخالفان لیبی خواستار استرداد اعضای خانواده معمر قذافی شده‌اند ‎تا آنها را به گفته خود در دادگاه محاکمه کنند. الجزیره این درخواست را نپذیرفته است و می‌گوید، دلیل پناه دادن به اعضای خانواده قذافی در نظر گرفتن معیارهای انسان‌دوستانه است. به جز این جمله تا کنون توضیح بیشتری داده نشده است. محل اقامت خانواده قذافی هم مشخص نیست.

این اقدام الجزایر مناسبات نه چندان دوستانه دو کشور همسایه را پیچید‌ه‌تر کرده است. الجزایر از معدود کشورهایی است که هنوز شورای انتقالی ملی لیبی را به رسمیت نشناخته است. به عبارت دیگر، حکومت این کشور یکی از آخرین دوستان دیکتاتور فراری لیبی است.

پرتال اینترنتی اشپیگل حتی در گزارشی نوشته است که شواهد جدی مبنی بر حمایت نظامی الجزایر از حکومت قذافی در دست است. از قرار الجزایر تا چند هفته پیش سلاح و مزدور برای قذافی ارسال می‌کرده است.

در هر حال توضیح اقدام "انسان‌دوستانه" الجزایر در پناه دادن به خانواده معمر قذافی که نقش‌های کلیدی در حکومت دیکتاتوری لیبی داشتند، چندان آسان نیست.

به نظر می‌رسد، اقدام الجزایر بیش از آنکه به سیاست خارجی این کشور بازگردد ریشه در شرایط داخلی الجزایر دارد. عبدالعزیز بوتفلیقه، رئیس‌جمهور الجزایر که خود دیکتاتوری ارتشی است با این اقدام برای مخالفان خود در کشور روشن می‌کند که علاقه‌مند‌ی به مخالفان انقلابی لیبی، خوش‌آیند حکومت نیست.


منابع گزارش: اشپیگل آنلاین، رادیو فردا، دویچه وله




 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024